Zakelijk

Het drukken van een softcover boek

Ik woon niet al te groot, maar heb wel een niet onaardig gevulde boekenkast. Ik lees graag en het wil maar niet echt wennen boeken in e-formaat te lezen. Het heeft gewoon iets een tastbaar boek in je handen te hebben, het omslaan van de bladzijdes te ervaren in de voortschrijding van het leesavontuur en de linkerkant steeds dikker, de rechterkant steeds dunner worden voelen.

Het tastbare boek kun je onderscheiden in een tweetal formaten: hardcover of softcover en die laatste wordt ook wel paperback genoemd. Boeken verschijnen vaak in eerste instantie in de wat luxere, hardcoverversie, geschikt voor de eeuwigheid en bereid om meermalen gelezen te worden.

De softcoverversie wordt vaak, maar niet altijd, pas ingezet als de verkoopcijfers wat beginnen te dalen en het uitbrengen ervan kan dus een commercieel doel hebben.

 

Terug naar mijn boekenkast

ik heb een voorkeur voor misdaadschrijvers, Robert Ludlum is een favoriet, maar ben vooral gecharmeerd van Fantasy en Science Fiction. Verreweg het merendeel zijn in softcover gedrukte boeken, waarbij vooral uitgeverij het Spectrum de boventoon voert. De nu ook in een televisieserie verwerkte reeks van Robert Jordan, het Rad des Tijds, is echter afkomstig van Luitingh, terwijl je ook Meulenhoff regelmatig terugziet. Die Rad des Tijds reeks zijn overigens stevige boeken van gemiddeld 500-700 bladzijden en uitgevoerd in groot formaat. Je zou denken dat een hardcover deze boeken beter zouden kunnen beschermen, maar gelukkig is de softcovertechnologie zover gevorderd dat ze ook op die manier heel goed te behouden zijn, ondanks het feit dat ik ze nu al voor de derde keer lees.

 

Wat is softcover?

Een softcover boek is een boek met flexibele omslag, meestal gemaakt van een zwaardere papiersoort dan de pagina’s van het boek zelf.  Een softcover boek wordt garenloos gebrocheerd, oftewel gelijmd of genaaid gebrocheerd, en vervolgens gelamineerd.

 

Softcover boeken

 

Dit vergt wat uitleg:

  • De omslag

Deze is dus flexibel in tegenstelling tot de knalharde, niet te buigen kaft van een hardcover. Dat geeft het boek wel iets minder stabiliteit in de boekenkast en ziet het er wat minder verzorgd uit. Dat komt vaak ook omdat de softcover wat meer aan slijtage onderhavig is.

  • Garenloos gebrocheerd

Brocheren is het bevestigen van de binnenwerk van het boek met de kaft. Bij hardcover wordt vaak garen gebruikt, bij softcover wordt meestal lijm gebruikt. Je ziet dan ook bij hardcover boek de rug van de kaft meebuigen als je het opent, een softcover heeft dat niet.

  • Gelamineerd

Als je de softcover omslag alleen van papier of dun karton zou houden, dan slijt dat enorm snel. Om dat tegen te gaan worden softcovers voorzien van een heel dun laagje plastic om ze te beschermen. Dat wordt lamineren genoemd.

 

Het is vaak gewoon een kwestie van de prijs

Boeken met een softcover zijn goedkoper dan de hardcoverversie. Dat kan omdat de manier van drukken goedkoper is, er eenvoudiger materialen gebruikt worden en de boeken vaak in een wat kleiner formaat worden uitgegeven. Dat laatste zien we vaak terug in de typische paperback, dat daarmee ook gelijk een boek wordt dat je gemakkelijk ergens mee naar toe neemt.

De prijs is trouwens ook de reden dat ik vooral softcover boeken in mijn kast heb staan, dat kan al snel een tientje per gewoon boek schelen.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader