MeubelsWonen / Huis en Tuin

Op welke manier kan een stoffen bank gereinigd worden?

Met een beetje onderzoek en oma’s wijsheden hebben we allemaal een redelijk idee hoe specifieke vlekken uit een stoffen bank te krijgen. Meestal staan we er niet eens meer bij stil en ligt er altijd soda, shampoo of zelfs schoonmaakazijn klaar in het keukenkastje. Sommigen onder ons weten zelfs dat je met melk een penstreep weg kunt krijgen voor het geval de kinderen zich weer eens net iets te enthousiast uitgeleefd hebben op het bankstel. Vermijden dat dergelijke dingen gebeuren heeft natuurlijk de voorkeur, maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje.
Hoewel we dus een hoop bankzaken zelf kunnen regelen, kunnen we er soms niet omheen een professionele meubelreiniger in te schakelen. Dat geldt voor vlekken waar we niets mee kunnen op huishoudniveau, maar vooral voor een goede opknapbeurt na een aantal jaren intensief gebruik. Maar wat voor methoden gebruikt zo’n bedrijf eigenlijk om uw bank schoon te krijgen?

In het volgende overzicht willen we een paar van deze methoden naar voren halen, maar dat neemt niet weg dat er mogelijk nog andere werkwijzen zijn om uw bank spic en span te krijgen.

De sproei-extractie methode

Dit lijkt een hele complexe term, maar zegt precies wat er gebeurt. Allereerst wordt de bank besproeid met een reinigingsmiddel om vervolgens vrij snel weer te worden opgezogen. Het is de bedoeling dat daarmee niet alleen het schoonmaakmiddel mee terugkomt, maar ook het vuil dat zich er mee verbonden heeft. Deze methode wordt ook wel dieptereiniging genoemd. Uiteraard gaat het er wel om het juiste reinigingsmiddel te hebben (vooral afhankelijk van het soort materiaal van de bekleding) en verder zijn water en warmte nodig voor een goede werking. Over het algemeen is deze methode bijzonder effectief mits in de handen van iemand die weet hoe ermee om te gaan.

 

Bank reinigen met stoomreiniger voorbeelden

De poeder methode

Gaat sproeien en extraheren diep, met poeder behandel je vooral oppervlakkig. Je strooit reinigingspoeder op de bank , laat het een poosje intrekken en zuigt het met een stofzuiger op.

De koolzuurmethode

We kennen allemaal het effect van koolzuurhoudende dranken. Die bubbelen en zijn nogal actief in de mond. Als je koolzuur toevoegt aan een reinigingsmiddel, dan heeft dat ook dat actieve effect op uw stoffen bank. De energie zorgt ervoor dat vuil los raakt en kan dan vervolgens vrij eenvoudig verwijderd worden. Heb je bij sproei-extractie vrij veel water nodig, en dat droogt dan ook vrij langzaam, met koolzuur is dat een stuk minder en minder evasief voor de stoffen van uw bank.

Stoomreinigen

Werken met stoom kun je beter aan de professionele meubelreiniger overlaten, want dat luistert erg nauw. Hoewel het een vrij effectieve methode is, kan het door de hoge temperatuur heel gemakkelijk schade veroorzaken aan uw bankstel, zoals kleurveranderingen.

Nog even dit!

De reinigingsmiddelen in de bovenstaande methoden zijn in principe vrij mild en niet schadelijk. Er bestaan natuurlijk ook andere chemische reinigingsprocessen voor uw stoffen bank, maar dit raden wij ten zeerste af. De kans dat uw bank er na afloop slechter aan toe is dan vooraf is gewoon te groot.

Related Articles

One Comment

  1. Goed om te weten hoe ik mijn stoffen bank schoon kan maken. Ik wist niet dat koolzuur kan helpen bij het verwijderen van vlekken. Ik ga het in ieder geval uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader