Computer-ICT

Excel leren gebruiken

Zodra we een Microsoft Office pakket aanschaffen, hebben we de beschikking over een aantal software programma’s die hopelijk ons leven een stuk zullen vergemakkelijken. Toch is het in beginsel weinig anders dan waar we ons vroeger prima konden redden met pen en papier, een typemachine, een presentatiebord en een brievenbus.
Office Outlook is onze postbezorger geworden, documenten typen we nog steeds met een toetsenbord, maar het resultaat verschijnt via Microsoft Word op een beeldscherm. Met Excel kunnen we een hoop dingen bijhouden, en eenvoudig tussen ingevoerde gegevens talloze verbanden leggen met een klik van de muis. En als we creatief genoeg zijn is PowerPoint het presentatieprogramma om al onze ideeën uit te werken, om ze vervolgens simpel op een scherm te projecteren aan de geïnteresseerde medemens.
Daarmee hebben we de vier basisprogramma’s van Microsoft Office: Word, Excel, Outlook en PowerPoint. Die kun je installeren op je computer of via 365 Office als online dienst gebruiken.

Kennismaking met Excel

Meestal beginnen we het werken met de verschillende functies van Microsoft 9ffice met Word en Outlook. Outlook hebben we nodig om onze e-mails online te regelen, met Word stellen we allerlei teksten op en beheren deze documenten. PowerPoint komt vaak het laatste aan de beurt en is, zoals eerder gezegd, een uitingsmogelijkheid voor onze creativiteit. Excel, Microsoft Excel, heeft een hele praktische waarde en is vooral voor een georganiseerd leven van groot belang. Weinigen zullen precies weten wanneer ze met Word of Outlook begonnen, maar de eerste keer Excel, en overigens ook PowerPoint, blijft velen bij.
Die eerste kennismaking bestaat dan uit het openen van dit rekenbladprogramma en gewoon maar wat uitproberen. Vrijwel niemand zal meteen met een officiële cursus beginnen, tenzij dit misschien opgelegd wordt door de baas.

Een persoonlijk tintje

Ik ben met Excel begonnen door dus zelf wat aan te gaan klooien. Het punt is dat het pas serieus wordt op het moment dat je een duidelijk doel voor ogen hebt om ermee te gaan werken. Voor mij had dat overigens niets te maken met de rekenkwaliteiten, eigenlijk de belangrijkste functie, maar met het opstellen van roosters voor een school. Daar hebben ze al lang hele specifieke softwareprogramma’s voor, maar ik besloot er Microsoft Excel cursus voor te gebruiken. Het samenstellen van roosters is gebaseerd op drie elementen: klassen, docenten en lokalen. Deze lieten zich in Excel representeren door kolommen, rijen en kleuren. Wat Excel vooral ideaal maakt, is de simpele mogelijkheid om met de vakjes te kunnen schuiven tot je de ideale oplossing hebt gevonden.

Excel in het bedrijf

Als je Excel voor je thuisadministratie wilt gebruiken, heb je niet echt een uitgebreide kennis ervan nodig en kun je de meeste benodigde functies zelf wel uitvogelen. Voor een bedrijf of onderneming ligt dat wat anders. Voor vrijwel elk onderdeel van je bedrijf is Excel de manier om je administratie bij te houden. Via Power BI cursus is het zelfs mogelijk al deze gegevens met elkaar te vergelijken en verbanden te leggen om de onderneming efficiënter te laten werken. Dat vergt echter heel wat meer kennis, die kan worden opgedaan in cursussen Excel in Amsterdam of waar dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader