AlgemeenEten & Drinken

Gezonde kruiden en specerijen

Zijn kruiden goed voor je? De meest gebruikte kruiden en specerijen en gezonde smaakmakers zijn misschien klein van formaat, maar groots van smaak. Bovendien zijn de gezondheidsvoordelen van kruiden en de voordelen van specerijen aanzienlijk.

Is kruiden gezond voor je?

Hoewel te veel van wat dan ook ongezond voor je kan zijn, brengen gezonde smaakmakers weinig risico op overbelasting met zich mee. Te veel zout kan een probleem zijn omdat het bijdraagt aan hoge bloeddruk. Kleine hoeveelheden zoutvrije smaakmakers of kruidenmelanges voegen veel smaak toe. Specerijen verlenen krachtige gezondheidseigenschappen aan culinaire creaties, samen met de volgende voordelen:

• Verbeterde smaak
• Verbeterd aroma
• Intensievere kleur

Wat is een kruidenmelanges?

Een kruidenmelange is een mengsel van verschillende kruiden en specerijen. Het wordt vaak gebruikt in de keuken om gerechten smaak te geven. Er zijn veel verschillende soorten kruidenmelanges, afhankelijk van de gerechten waarvoor ze worden gebruikt, zoals Italiaanse kruiden voor pasta’s, Indiase kruiden voor curries, of Provençaalse kruiden voor stoofschotels.

Voordelen van gezonde specerijen en kruiden kopen

De gezondheidsvoordelen van smaakmakers zijn afhankelijk van de unieke eigenschappen van dat specifieke specerij of kruid. De volgende gezondheidsvoordelen worden vaak opgemerkt wanneer wetenschappers smaakmakers nader bekijken:

1. Bescherming tegen acute ziekten
2. Bescherming tegen chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes type 2
3. Behandeling van chronische aandoeningen
4. Antioxiderende eigenschappen
5. Ontstekingsremmende eigenschappen om ontstekingen te verminderen
6. Lagere bloedsuikerspiegel en bloedcholesterol

Gezonde kruiden en specerijen

Veel gezonde kruiden en specerijen voegen smaak en pit toe aan eten. De meest populaire kruiden worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn zelfs bestudeerd voor medicinale doeleinden. Er zijn echter enkele kruiden die opvallen tussen de rest! Deze smaakmakers hebben traditionele toepassingen, variërend van medicijnen tot de keuken.

Kaneel

Heel veelzijdig, kaneel maakt zoete of hartige gerechten nog lekkerder. Het is ook een smaakmaker gekoppeld aan meerdere gezondheidsvoordelen. Deze specerij wordt geassocieerd met behandelingen voor het volgende:

• Gewichtsverlies
• Spierspasmen
• Verkoudheid
• Braken en diarree
• Verlies van eetlust
• Verlaging van de bloeddruk bij mensen met diabetes type 1 en 2

Koriander

Koriander en koriander zijn in wezen hetzelfde. De verse vorm van koriander biedt krachtige antioxidanten die het risico op cel beschadiging en chronische ziekten kunnen verminderen. Koriander is een hoofdbestanddeel van Mexicaanse kruiden gerechten en wordt als garnering aan veel maaltijden toegevoegd.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader